Przepis na szybkie, pożywne i co najważniejsze – proste w wykonaniu danie ze składników, które większość z nas ma w lodówce 🍅. Do zrobienia porcji obiadu użyłem:
makaron 75g (3/4 szklanki)
oliwa z oliwek 5g (łyżeczka)
ciecierzyca 120g (1/2 puszki bez płynu)
pomidory krojone w puszcze 200g (1/2 sztuki)
cukinia 75g (1/4 sztuki)
papryka 75g (1/2 sztuki)
czosnek 10g (2 ząbki)
papryka słodka mielona 5g (1 łyżeczka)
kolendra mielona 5g (1 łyżeczka)
imbir mielony 5g (1 łyżeczka)
sól oraz pieprz według preferencji

Makro dania:
Kalorie: 895
Białko: 38,4 g
Tłuszcz: 15,6 g
Węglowodany: 160,6 g
Błonnik: 24,4 g

1. wstawić makaron i gotować według zaleceń producenta do stanu al dente
2. paprykę oraz cukinię pokroić w drobną kostkę
3. czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać drobno
4. nagrzać oliwę na średnim ogniu
5. przyprawy oraz czosnek wrzucić na patelnię (uwaga, szybko mogą się przypalić)
6. dorzucić paprykę i cukinię
7. po kilku minutach dodać ciecierzycę
8. dodać kilka łyżek wody z gotującego makaronu
9. dodać makaron
10. jeżeli konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodać wody z makaronu (zawarta w niej skrobia zagęści sos)