Kolejny prosty przepis. W końcu coś z mięsem! Zrobiłem ten obiad w niecałe 20 minut, więc jest to idealna opcja dla osób zabieganych 😀 Strączki niestety są niedocenianym produktem. Posiadają dużą zawartość błonnika, który syci nas na dłuższy okres czasu, a do tego mają mało kalorii B)

Do przepisu użyłem:

pomidory krojone 200g
makaron 75g
pół puszki fasoli 120g
pół puszki groszku 120g
mięso mielonego z indyka 250g
olej rzepakowy 10g/ łyżka

z przypraw:

papryka słodka łyżeczka
Zioła prowansalskie łyżeczka
mielony kminek łyżeczka
papryka ostra pół łyżeczki

makro obiadu:
Kalorie: 984
Białko: 70 g
Tłuszcz: 26,7 g
Węglowodany: 104,6 g
Błonnik: 11,1 g

1. W pierwszej kolejności wstaw makaron według instrukcji producenta.
2. Rozgrzewamy olej na patelni ustawionej na wysoki ogień.
3. Wrzucamy mięso mielone i przygotowujemy aż ładnie się przyrumieni.
4. Dorzucamy przyprawy. Smażymy przez kilka minut i dodajemy groszek wraz z fasolą.
5. Dolewamy pomidory krojone z puszki wraz z odrobiną wody.
6. Gdy makaron się ugotuje odstaw pół szklanki wody w której się ugotował. Dodaj ją do dania wraz z makaronem. Dzięki tej wodzie utworzy się fajny, klejący się sos pomidorowy.